Cevizin faydaları konusunda yayınlanan bilimsel makalelerin, gazete haberlerinin ve uzman görüşlerinin ortak noktası cevizin “kötü kolesterolü” düşürmeye yardımcı olmasıdır. Bu sadece “laf” olarak söylenen bir söz değildir.
Bilimsel araştırmalar, düzenli olarak ceviz tüketmenin “gerçekten” kötü kolesterolü düşürerek kalp ve özellikle damar sağlığını korumak için etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Hatta ceviz, sadece kötü kolesterolü düşürerek damarlarda plaka oluşumu riskini azaltmakla kalmaz aynı zamanda damarların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde (tansiyonu yükseltmeden) devam etmesini sağlar.
Cevizin faydaları arasında sayılan tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak için önerilen tüketim miktarı ise; günde 3-4 adet ceviz (derisiyle birlikte) ve haftada toplam 3-4 yemek kaşığı ceviz yağı (salatalarla birlikte olabilir) olarak belirtiliyor.
Bir omega 3 yağ asidi türü olan alfa-linolenik asit, temel E vitamini türü olan ve pek çok bitki tohumunda bulunan gama-tokoferol, son olarak kolesterol benzeri bir molekül olan ve kolesterol plakalarının damar çeperlerinden temizlenmesini sağlayan fitosteroller cevizin sağlığa bu kadar faydalı bir yemiş olmasını sağlıyor.
Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: Penn State, Tufts Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak olarak yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak ceviz yemek kolesterolü önemli miktarda düşürüyor.
Cevizin bu etkisi iyi kolesterol olarak bilinen “HDL” kolesterol seviyesini yükseltmesinden kaynaklanıyor. HDL kolesterol, damarlarda birikmeye başlayan kötü kolesterol plakalarını temizleyerek vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Aynı araştırmaya göre 1 tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek kolesterolün kısa bir süre içinde düşmesine yardımcı oluyor.
Tip 2 Diyabet Hastalarına Faydaları: Tip 2 diyabet hastalarında sorun genel olarak kan şekeri düzeyinin kontrol edilmesi ve insülinin metabolize edilmesi olarak kabul edilirken aslında tip 2 diyabet kalp ve damarlar başta olmak üzere diğer sistemleri de yakından ilgilendirmektedir.
Cevizin damarlar üzerindeki olumlu etkisinin Tip 2 diyabet hastalarında damar tıkanıklığı riskini düşürdüğü ve buna bağlı kalp hastalıkları görülme olasılığını azalttığı araştırmalarla belirlenmiştir.
Kanseri Önleme: Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan ceviz kanseri önlemek için de kullanılır. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Vücutta serbest radikallerin artmasına bağlı olarak oluşan ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini yükselten “kronik oksidatif stresi” düzenli ceviz tüketimi ile dengelenebilir.
Cevizin kanseri önleme etkisi hakkında yapılan araştırmalar genel olarak prostat ve göğüs kanseri üzerine yoğunlaşmış olsa da uzmanlar her tür kansere karşı vücudu güçlendirmek için ceviz tüketilmesini öneriyor.
Kemiklere Faydaları: Ceviz, özellikle ilerleyen yaşlarda görülen kemik zayıflamasını ve kemiklerde yaşanan mineral kaybını yavaşlatan yiyecekler arasında yer alıyor.
Kilo Verme: Cevizin yüksek kalorili olduğu ve yüksek oranda yağ içerdiği düşünüldüğünde kilo vermeye yardımcı olması biraz şaşırtıcı gelebilir ancak günde 3-4 adet ceviz yemek tokluk hissini uzatarak, öğün aralarında daha fazla kalorili atıştırmalıkların önünü kesiyor.
Hafıza: Bu konuda yapılan araştırmaların sayısı henüz yetersiz olmakla birlikte mevcut araştırmalar cevizin beyne de benzemesi ile hafızayı güçlendirdiği ve bilişsel fonksiyona katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
Ruh Sağlığı: Harvard Tıp Fakültesi Profesörü Andrew Stoller, "The Omega-3 Connection" adlı kitabında 'Daha çok omega-3 tüketmenin ruh haline iyi gelebileceğini' çok iyi açıklıyor. Pek çok bilimsel ve klinik kanıtlar göz önüne alındığında, cevizin ruh haline iyi geldiği tartışılmaz bir gerçektir.
Yüksek miktarda balık tüketimiyle (omega-3 yağ asitleri) depresyon oranındaki düşüşün birbiriyle ilişkilendirildiği çok sayıda araştırmada; depresyonda olan hastaların omega-3 seviyesinin düşük olduğuna ve diğer birtakım davranışsal ve kavrayışsal bozukluklar yaşadığına dair çeşitli biyokimyasal kanıtlar saptanmıştır.
Büyüme ve gelişme: Çinko vücuttaki pek çok işlemin yapılabilmesi için gereklidir. Büyüme, gelişme, bağışıklık sisteminin işler durumda kalabilmesi için vücudun çinkoya ihtiyacı vardır.
Çinko bizi, bağ dokusu iltihabı, grip, soğuk algınlığı ve daha birçok enfeksiyona karşı korur.
Vücut çinkoyu depolamadığı ve üretemediğinden sürekli olarak gıdalarla alınması gereklidir. Ceviz, çinko yönünden en zengin kaynaklarının başında gelmekte ve ceviz ürünlerinin tüketilmesi bu anlamda da büyük fayda sağlamaktadır.
Cilt Sağlığı: Cildimiz, vücudumuzun cevizin içerdiği antioksidanlar ve çoklu doymamış yağ asitlerinden en çok faydalanan bölümlerinden biridir. Cevizin içindeki antioksidanlar yaşlanmayla oluşan etkilerin azaltılmasına yardımcı olurken faydalı yağ asitleri de cildimizi içeriden nemlendirip korumaktadır. Oldukça çeşitli ve zengin bir mineral içeriği olan ceviz, diş tırnak ve kemik gelişimi açısından da faydalıdır. Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bir ruh hâlinin de göstergesi ve destekleyicisidir.