Ceviz hakkında bilmeniz gerekenler
• Ceviz Türkiye’nin batısına özgü bir yemiş olmasına karşın tarihte
cevizin ticari olarak üretimi ilk olarak Yunanlılar tarafından
gerçekleştirilmiştir.
• Günümüzde tüm dünyadaki ceviz üretiminin %60’ı ABD’nin Kaliforniya
eyaletinde yapılmaktadır (300 bin tonun üzerinde).
• Ceviz, Ortaçağ İngilteresi ve Antik Yunan’da akıl hastalıklarının
tedavisinde kullanılmaktaydı.
• Roma döneminde doğurganlığı ve isteği arttırmak için yaygın olarak
kullanılan yemişler arasında ilk sıralarda geliyordu.
• Pers cevizi olarak da bilinen “İngiliz cevizi” 1700’lü yıllarda ABD’ye
götürülmüştür.
• Ceviz ağaçta yetişen en eski gıdalardan biridir ve insanlar tarafından
tüketilmeye başlaması M.Ö 10.000 yılına kadar dayanmaktadır.
• Dünya genelinde 30 farklı ceviz türü bulunmaktadır.
• Riboflavin, niasin, tiamin, pantotenik asit, B6 vitamini ve folat içeren
ceviz B kompleks vitaminleri bakımından oldukça zengindir.